- Descriere
Descriere
Meșteșugul dus la nivel de artă
La fel ca în toate colțurile lumii, femeile din spațiul românesc au cusut și țesut, transferând meșteșugurile de la o generație către următoarea și astfel ornamentica tradițională a ajuns în zilele noastre. Au făcut acest lucru ca să își acopere corpul cu veșminte, pentru a îl feri de frig și soare, dar și ca să transmită celor din jur informații despre ele. Respectiv, din ce zonă sunt, ce vârstă au, dacă sunt fete, femei măritate sau văduve.
Totodată, îndeletnicirile acestea au constituit și mijloc de subzistență și un act artistic, contribuind astfel la moștenirea culturală a fiecărei țări și la cea comună, universală. Dezvoltarea cusăturilor ornamentale a dus la diferențierea între zone și la conturarea caracterului național propriu. Chiar dacă societatea modernă are la dispoziție mijloace mecanice de realizare a acestor operații este foarte important ca meșteșugurile să se perpetueze pentru că ele sunt o parte componentă a patrimoniului imaterial al unui neam.
IA
Piesa de bază a costumului popular femeiesc este cămaşa, cunoscută și drept ie. Bluza femeiască caracteristică portului național românesc are diverse denumiri, funcție de zona de proveniență. Ea se confecționează din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic și este împodobită prin cusături decorative la gât, la piept și la mâneci, de obicei în motive geometrice.
Ii-le din giftshop-ul INSPIRATIO sunt confecționate din pânză topită clasică, moale și delicată, realizată 100% din bumbac, cu o textură plăcută, perfectă pentru a fi explorată în nenumărate moduri. Acestea oferă o transparență moderată și un confort deosebit.
Cusăturile executate manual, cu mătase vegetală, în punctele „În cruci” , „La fir” și „Broderie spartă”, conferă iei delicatețe.
Se recomandă spălarea manuală pentru e evita deteriorarea cusăturilor.
Pot fi accesorizate cu fuste sau pantaloni uni și se pot purta cu sau fără brâu țesut ori cordon din piele. La gât au creț lucrat manual, acesta le dă lejeritate și face iile purtabile atât strânse la gât, cât și decoltate.
Motivele și simbolurile utilizate pentru ornamentarea iilor sunt reprezentări solare, fitomorfe, romburi, Calea Ocolită, Creasta Cocoșului. Tivul este lucrat de mână, în tehnica ajur.
I și A sunt prima și ultima literă din cuvântul INIMA!
La INSPIRATIO stocurile sunt mereu reduse pentru că lucrăm cu artizani și designeri care manufacturează fiecare produs în parte.
Având în vedere diversitatea modelelor și culorilor disponibile în magazin, vă rugăm să ne contactați telefonic/Whatsapp pentru a vă putea sprijini în alegerea produsului dorit.